Sayfalar

4 Temmuz 2013 Perşembe

Ezo Gelin Çorbası



Barış Çağan'a hamile iken sürekli Ezo Gelin Çorbası'na aşermiştim. O zaman çalışıyordum ve İzmir Adliyesi'nin karşısında Eylül lokantasında hemen her gün 1-2 tabak içiyordum. Eylül'ün ezosu o kadar iyidir ki, hemen her yerden, her kesimden insan gelir içer. Tarifini vermezler tabii, evde yapamıyordum aynı güzellikte bu çorbadan.  İşte ben de bu tadı evde yakalamak için farklı tarifleri denedim. Tam olarak aynı tat olmasa da denediğim en iyi tarifi, Nefis Yemek Tarifleri'nden buldum. Kaybolmasın diye de blogumda paylaşmak istedim.

Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı bulgur
1 çay kaşıgı pul biber (tarifin orijinalinde 2 çay kaşığı idi ama ben oğullarım için acı gelir diye az kattım)
1 yemek kaşığı nane
3 diş sarımsak
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz (tarifin orijinalinde 1 yemek kaşığı idi ama bana çok göründü, daha az kattım)
1 yemek kaşığı tereyağı
2 litreye yakın sıcak su
 
Hazırlanışı
Düdüklü tencerede önce rendelemiş olduğumuz soğanı ve ezmiş olduğumuz sarımsağı tereyağında kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca naneyi, kırmızı biberi ve salçayı ilave ederiz. Bir iki karıştırdıktan sonra yıkadığımız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzunu da ilave ederek karıştırıyoruz. Başka bir tarafta kaynamakta olan 2 litreye yakın suyu üzerine boşaltıyoruz. Düdüklünün kapağını ve düdüğünü kapattıktan sonra 20 dakika (tarifin orijinalinde 10 dakika diyor ama bana az geldi 10 dakika, ben 20 dakika pişirdim) pişiriyoruz. 

Çoook güzel oldu. Deneyin derim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder